top of page

Diétázni terhesség alatt? Elmondjuk, van-e rá szükség.

  • Writer: Váci 34 Medical Center
    Váci 34 Medical Center
  • Feb 4
  • 3 min read

Updated: Feb 25


Dr. Kovács Eszter, fogamzásgátlás-specialista
Dr. Kovács Eszter, szülész-nőgyógyász


A terhesség egy csodálatos, de egyben kihívásokkal teli időszak is. A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy mind a kismama, mind a magzat egészsége optimális legyen. Bár minden várandós nőnek szüksége van egy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrendre, bizonyos esetekben speciális diétára is szükség lehet. Az ilyen diéták célja, hogy megelőzzék vagy kezeljék a terhesség alatti egészségügyi problémákat, amelyek hatással lehetnek a kismama és a baba egészségére.

A cikkben részletesen áttekintjük, mikor és miért van szükség terhesség alatti diétára, valamint hogyan támogathatja a kismama és a magzat egészségét.



Terhességi cukorbetegség


A terhességi cukorbetegség a terhesség során jelentkezik, és olyan állapotot jelent, amikor a vércukorszint a normálisnál magasabbá válik. A terhességi cukorbetegség a terhesség 24. és 28. hete között szokott kiderülni, és a szülést követően általában megszűnik, de a nő életében később nagyobb eséllyel alakulhat ki 2-es típusú cukorbetegség.

A megfelelő diéta és a vércukorszint folyamatos ellenőrzése kulcsfontosságú a terhességi cukorbetegség kezelésében. A cél az, hogy a vércukorszint a normális tartományban maradjon, hogy megelőzzük a szövődményeket, mint például a nagy súlyú baba születését, a koraszülést, vagy a szülés utáni szövődményeket.


Miért szükséges a diéta?

  • A diéta segít szabályozni a vércukorszintet, csökkentve a túl magas vércukorszint által okozott kockázatokat.

  • A megfelelő étrend segít megelőzni a túlsúlyt, amely további komplikációkhoz vezethet.

  • Az alacsony glikémiás indexű (GI) ételek fogyasztása segíthet stabilizálni a vércukrot, és csökkenteni a vércukorszint-ingadozásokat.


Milyen diéta szükséges?

A terhességi cukorbetegség kezelésére ajánlott a szénhidrátok kontrollált fogyasztása, a fehérjék és zöldségek gazdag étrendje, valamint az egészséges zsírok bevitele. Az étkezéseknek rendszereseknek kell lenniük, és fontos, hogy a kismama figyeljen a kalória- és szénhidrátbevitelre.


Alultápláltság és túlsúly


A túlsúly és az alultápláltság egyaránt problémát jelenthet a terhesség alatt. A túlsúlyos kismamáknál nagyobb a kockázata a magas vérnyomásnak, preeclampsiának, gestációs cukorbetegségnek és a szülési komplikációknak. Ezen kívül a túlsúlyos kismamák esetében gyakrabban fordul elő a császármetszés szükségessége.

Az alultáplált kismamák esetében pedig a magzat nem kap elegendő tápanyagot, ami növeli a koraszülés, a kis súlyú újszülött és a fejlődési problémák kockázatát. Az egészséges súlygyarapodás a terhesség alatt elengedhetetlen, és ezt tápláló ételek fogyasztásával lehet elérni.


Miért szükséges a diéta?

  • A diéta segíthet elérni és fenntartani az optimális testsúlyt, megelőzve a túlsúlyt és az alultápláltságot.

  • A diéta biztosítja a megfelelő tápanyagokat a magzat számára, így elősegíti a normál fejlődést.

  • A diéta segíthet a kismama energiaszintjének növelésében és a fizikai jólét fenntartásában.


Milyen diéta szükséges?

A túlsúlyos kismamáknak célszerű mérsékelniük a kalóriabevitelt, miközben biztosítaniuk kell a szükséges tápanyagokat a baba számára. Az alultáplált kismamáknál a fehérjékben és kalóriákban gazdag, tápanyagokban bővelkedő étrend az ideális. Az orvos és a dietetikus segíthet az optimális étrend kialakításában, amely figyelembe veszi a kismama egyéni szükségleteit.



Magas vérnyomás és terhességi toxémia


A terhességi magas vérnyomás és a preeclampsia (terhességi toxémia) komoly egészségügyi problémákat okozhat a kismamának és a babának egyaránt. A preeclampsia magas vérnyomással, fehérjével a vizeletben és duzzanattal jár, és ha nem kezelik megfelelően, súlyos szövődményeket okozhat, például koraszülést, máj- és vesekárosodást.

A megfelelő étrend kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában. Az alacsony nátriumtartalmú diéta, a káliumban gazdag ételek és az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás segíthetnek a vérnyomás csökkentésében.


Miért szükséges a diéta?

  • A megfelelő diéta segíthet kontrollálni a vérnyomást, csökkentve a szövődmények kockázatát.

  • A tápanyagokban gazdag étrend hozzájárul a kismama és a baba egészségéhez.

  • Az egészséges táplálkozás csökkentheti a preeclampsia kialakulásának esélyét.


Milyen diéta szükséges?

A preeclampsiás kismamáknak ajánlott a sóbevitel csökkentése, miközben biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kalciumot, káliumot, magnéziumot és antioxidánsokat. Az omega-3 zsírsavak fogyasztása, például halak, lenmag és diófélék formájában, segíthet a vérnyomás stabilizálásában.



A szarvashiányos vérszegénység


A terhesség során a vér mennyisége megnövekszik, így a vashiányos vérszegénység kockázata is nőhet. A vas fontos szerepet játszik az oxigén szállításában, és a terhesség alatt szükséges mennyiség megnövekszik. Ha a kismama nem fogyaszt elegendő vasat, annak következménye lehet a fáradtság, a gyengeség és a fejfájás, sőt a magzat oxigénellátottsága is csökkenhet.


Miért szükséges a diéta?

  • A diéta biztosítja a szükséges mennyiségű vasat, ami segíti a kismamát a fáradtság és gyengeség leküzdésében.

  • A megfelelő vashoz jutás elősegíti a magzat oxigénellátottságát és fejlődését.

  • A diéta segíthet a vashiányos vérszegénység megelőzésében.


Milyen diéta szükséges?

A vasban gazdag ételek, mint a vörös húsok, spenót, lencse, bab, valamint a vasat segítő C-vitamin fogyasztása is fontos. A kismama szükség szerint kiegészítő vasformákat is szedhet, de mindenképp orvosi felügyelet mellett.




Váci 34 Medical Center
Váci 34 Medical Center

bottom of page