top of page
  • Writer's pictureDr. Keszthelyi Veronika

Nem lélegzik a kisbabám, mit tegyek? A tudás, amire sose legyen szüksége!

A nem lélegző újszülött ellátását azonnal meg kell kezdeni. Kövesse az újszülött elsősegély lépéseit, hogy mihamarabb tudjon segíteni gyermekén!



1. Helyezze az újszülöttet egy kemény, lapos felületre

Az újszülöttet azonnal helyezze egy sík és stabil felületre, például egy kemény asztalra vagy padlóra.

2. Ellenőrizze az életjeleket

Gyorsan ellenőrizze az újszülött állapotát. Nézze meg, hogy lélegzik-e. Figyeljen a mellkas mozgására ésés hallgassa meg a légzési hangokat.


3. Hívjon segítséget: Az újszülött újraélesztése orvosi beavatkozást igényel. Azonnal hívjon segítséget, és értesítse a mentőszolgálatot, vagy hívja a 112-es segélyhívószámot.

Ellenőrizze, nincs-e légút akadály:

Ellenőrizze, hogy nincsenek-e látható akadályok az újszülött szájában vagy torkában, amelyek gátolhatják a légzést.

Kezdje el a mesterséges lélegeztetést:

Amennyiben az újszülött nem lélegzik, azonnal kezdje el a mesterséges lélegeztetést. Ehhez helyezze az újszülött száját és orrát szorosan a saját szájához, és fújjon be óvatosan, megfigyelve közben a mellkas emelkedését.

Ezt az eljárást 30 lélegzetvétel/perc frekvenciával végezze!


4. Vizsgálja a pulzust: Ellenőrizze az újszülött pulzusát, és ha nincs pulzusa vagy szívverése, akkor kezdje meg a mellkasi szívmasszázst is.

Az újraélesztés során a megfelelő kommunikáció és a mentőszolgálat időben történő értesítése kulcsfontosságú. Megtanulhatjuk, hogyan maradjunk nyugodtak és legyünk hatékonyak a vészhelyzetben.


5. Mellkasi szívmasszázs

Amennyiben gyermekénél nem tud pulzust tapintani, helyezze az újszülöttet a hátára a kemény felületen, és kezdje el a mellkasi szívmasszázst. Ehhez helyezze két ujját (általában középső és gyűrűs ujját) a mellkas felső harmadára, és nyomja le a mellkast kb. 4-5 centiméter mélységig, majd engedje vissza. Az ütem kb. 100-120 ütés/perc legyen.


Folytassa a CPR-t (újraélesztést)

Váltogassa a mesterséges lélegeztetést és a mellkasi szívmasszázst, amíg a segítség megérkezik, vagy az újszülött újra elkezdi lélegezni és pulzust mutat.

 

Fontos, hogy minél gyorsabban cselekedjen, és azonnal hívjon segítséget az újszülött életének megmentése érdekében.


Látható, hogy a fenti szituációban nehéz higgadtnak maradni és csak azzal foglalkozni, hogy a kisbabája épségben maradjon. Ahhoz, hogy egy ilyen helyzet sikerrel záruljon sok-sok gyakorlás kell. Jöjjön el baba-elsősegély tanfolyamunkra, és szakképzett gyermekgyógyász orvosoktól tanulhatja meg azt a tudást, amire aztán sose legyen szüksége!




bottom of page