top of page
  • Writer's pictureVáci 34 Medical Center

PCOS gyanu? Rettegsz, hogy az vagy-e? Nyugodj meg egy labort követően!

Az inzulinrezisztencia és a PCOS (policisztás ovárium szindróma) együttesen lehetnek felelősek számos egészségügyi probléma kialakulásában, például testsúlynövekedés, teherbeesési nehézségek és bőrproblémák hátterében. Ha gyanú merül fel bennünk ezekkel kapcsolatban, fontos tudni, hogy létezik olyan laborvizsgálat, amely segíthet az azonosításban és a megfelelő kezelés megkezdésében.



Az inzulinrezisztencia gyanúja esetén érdemes lehet elvégeztetni a rendelőnkben PCOS csomag nevű laborvizsgálatot. Ez a vizsgálat komplexen vizsgálja a szénhidrát-anyagcserét és egyéb fontos paramétereket, amelyek segítségével azonosítható és kezelhetővé válik az esetleges inzulinrezisztencia. De mikor érdemes ezt a csomagot választani?



Ha a következő tünetek közül tapasztalunk bármelyiket, érdemes lehet elgondolkodni az inzulinrezisztencia lehetőségén:


  • Testsúlynövekedés, különösen a hasi területen: Az inzulinrezisztencia gyakran jár együtt a hasi elhízással.

  • Fogyás nehezítettsége: Az inzulinrezisztenciában szenvedőknek sokkal nehezebb lehet fogyni, még akkor is, ha megfelelően táplálkoznak és mozognak.

  • Teherbeesési nehézségek: Az inzulinrezisztencia növelheti a meddőség kockázatát és nehezítheti a fogamzást.

  • Bőrproblémák: Ide tartoznak például a bőrkiütések, pattanások, valamint az aknés változások.

Az inzulinrezisztencia felismerésében és kezelésében a PCO csomag rendkívül hasznos lehet. Ennek a vizsgálatnak része egy 3 pontos cukorterhelés, amely során 0, 60 és 120 percben mérjük a vércukor- és inzulinszinteket, valamint a D-vitamin szintjének vizsgálata is. Fontos, hogy a vizsgálatra megfelelően fel legyünk készülve:

  • Legalább 10-12 órával a vérvétel előtt ne együnk, de tiszta vizet bátran fogyaszthatunk.

  • A vérvétel napján is javasolt a bőséges folyadékfogyasztás, azonban a terheléses vizsgálat időintervallumaiban étkezés és ivás nem megengedett.

  • A vizsgálat során a glükózt a rendelő biztosítja.

Az eredmények általában 3-5 munkanapon belül elkészülnek, és miután megkaptuk őket, érdemes szakorvoshoz fordulni, aki személyre szabottan értékeli a mért eredményeket.

 

PCO laborcsomag elérhető a

Váci 34 Medical Centerben


Az inzulinrezisztencia korai felismerése és megfelelő kezelése létfontosságú lehet annak érdekében, hogy elkerüljük a súlyosabb egészségügyi problémákat, mint például a cukorbetegség kialakulását. A PCO csomag segíthet ebben az azonosításban és a megfelelő kezelés megkezdésében, így biztosítva az egészséges és kiegyensúlyozott életet.




bottom of page