top of page
  • Writer's pictureVáci 34 Medical Center

A szoptatásra való felkészülés útmutatója: Minden, amit tudnod kell


Ahogy a kisbaba érkezése közeledik, egyre több kérdés és kihívás merül fel a szülést követő időszakkal, főleg a szoptatásssal kapcsolatosan. A szoptatásra való felkészülés kulcsfontosságú lépés az anyaság során. Összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, hogy tudd, hogyan kell felkészülj a szoptatásra!

Budapesten várjuk szoptatási szaktanácsadásunkon
Szoptatási szaktanácsadás

Tájékozódás

A megfelelő információval rendelkezni a legfontosabb. Keresgélj megbízható forrásokból, például orvosi weboldalakon, szakértők blogjain, vagy a WHO és az UNICEF ajánlásain alapuló anyagokban. Olyan weboldalak, mint a La Leche League, kiváló források lehetnek. Ha erre nincs kellő időd, vagy úgy érzed, nem feltétlenül elgé gyakorlatiasak a tanácsok szoptatási tanácsadók segíthetik a tájékozódást. 


Szoptatási pozíciók

Az interneten található videók és képek segítenek abban, hogy megismerd a különböző szoptatási pozíciókat. Fontos, hogy mind a te, mind a baba kényelmét szem előtt tartsd.


Mellszívók, pumpák, tárolóeszközök

A mellszívók használatával fontos, hogy már a szülés előtt képbe kerülj. Ezekből nehéz kiválasztani a legpraktikusabb ár érték arányban legmegfelelőbb gépet, hiszen nagyon sok van a piacon. Ugyanígy fontos, hogy a már lefejt tej megfelelő módon legyen tárolva, hogy azt majd később, amikor nem feltétlenül adott a szoptatás lehetősége majd fel tudd használni.


Táplálkozás

Különféle étrendek és élelmiszerek hatással lehetnek az anyatej összetételére. Fontos, hogy jó előre ismerd meg, legtöbb tejet milyen étrenddel tudod elérni.  Járj utána, keresgélj, légy képben  azokkal az  ételekkel és tápanyagokkal, amelyek garantálják a megfelelő mennyiségű  és egészséges anyatejet.


 

Konzultáció szakértőkkel

Az internetes szakértői fórumokon az ember sok minden tekintetében bőségesen olvashat tanácsokat, és készülhet a szoptatás körüli teendőkre. Mindazonáltal sokan érzik ezt egy nagy útvesztőnek, és fordulnak szakemberhez, olyan szoptatási tanácsadóhoz, aki segít eligazodni a teendők és a prioritások között.  Kérdezz tőlük, oszd meg a tapasztalataidat, és  inspirálj más anyukákat! 


A szoptatási tanácsadó az az ember aki segít megfelelően felkészülni ezekre a feladatokra. Ne feledd, minden anya és baba egyedi, tehát a saját igényeitekhez igazítsátok az információkat, és élvezzétek az anyaság csodálatos pillanatait.





bottom of page